Crowines

Kroatische wijnen

crowines.be

 

Een korte geschiedenis

Kroatische wijnen hebben in de afgelopen jaren tal van medailles gewonnen en vergaarden diverse prijzen op internationale bekende wedstrijden. Veel Kroatische wijnmakers werken gepassioneerd om de rijkdom van hun savoir-faire te communiceren buiten de landsgrenzen.

 

Al is KroatiŽ nog een jonge staat, het heeft al een eeuwenoude wijntraditie die erin geslaagd is verder te groeien ondanks meer dan een keer gehavend geweest te zijn in de geschiedenis van het land.

 

De wijnstok wordt er gekweekt sinds de oudheid op rotsachtige hellingen en trapsgewijs steil naar beneden tot aan de Adriatische Zee, maar ook in het binnenland. De eerste wijnstokken werden geplant in het zuiden, op de eilanden Vis, Korcula en Hvar door de Grieken, in de vierde eeuw voor Christus. De Romeinen breidden later de cultuur van de wijnstok uit naar het vasteland. Onder de Romeinse heerschappij neemt het areaal toe en de Kroatische wijnen worden verkocht in heel het rijk om toe te nemen tot de Ottomaanse bezetting. Tijdens het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk lijden de Kroatische wijnen onder de concurrentie van Italiaanse wijnen waarvan de invoer wordt begunstigd door voormalige handelsovereenkomsten. In Wenen vinden we echter de Kroatische witte wijn op de koninklijke tafels.

 

In 1874 vernietigde een epidemie van phylloxera de wijngaarden. De traditie van de wijnstok, diep geworteld in KroatiŽ, wordt herboren en de wijnbouw bereikt zijn hoogtepunt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

In het communistische JoegoslaviŽ werden wijnstreken brutaal opgebroken en verminderd.

In de jaren 1990 laat de oorlog niet alleen diepe wonden na in de ziel van de mens, maar ook in het land, omgewoeld door de bommen.

 

Vandaag

De Kroatische wijngaard beslaat nu 33.000 hectare en produceert 1,8 miljoen hectoliter wijn per jaar. De wijngebieden zijn verdeeld in twee gebieden (vasteland en aan de kust), elk op zich verdeeld in sub-regio's en gebieden. De meerderheid van de wijnstreken bestaat uit kleine wijngaarden. Het land produceert 70% witte, 29% rode wijn en slechts 1% rosťwijn.

kaart van KroatiŽ

De Kroatische wijngaard heeft ťťn van de grootste varieteit aan soorten druiven geteeld in Europa, ongeveer 200 volgens de officiŽle lijst van rassen. Naast het grote aantal inheemse druivensoorten, werden bijna alle belangrijke mondiale rassen geÔntroduceerd en veel laten zeer goede resultaten zien. De Zinfandel, mythische en originele variŽteit van KroatiŽ, maakt er ook deel van uit.

 

 • Op het vasteland is de meest voorkomende witte druif de Graöevina, zeer verwant aan de Italiaanse Riesling of Riesling Lasko. De Graöevina wordt geteeld in de wijngaarden van de Baranja regio en de Ilok regio tot het uiterste oosten van het land, in de wijngaarden van Kutjevo, rond –akovo in Centraal-SlavoniŽ en rond Varaědin en rond Zagreb.

  De Graöevina geeft fruitige wijnen met veel bloemige noten.

   

  Andere witte druiven zijn de Traminac en de Pinot Blanc. De meest voorkomende rode rassen in het binnenland zijn de Frankovka en de Portugizac.

   

 • In IstriŽ, klein schiereiland in het noordwesten van het land, zijn de meest voorkomende soorten de Malvasia voor witte en Teran voor rode wijnen.

   

 • In IstriŽ en Noord-DalmatiŽ werd een deel van de wijngaard geplant in de rode bodem die rijk is aan ijzeroxide. Wijngaarden aangeplant buiten deze gronden worden wijngaarden van het witte land genoemd.

  De Malvasia geeft fijne en elegante wijnen, een aangenaam fruitige geur met tonen van fruit met wit en geel vruchtvlees en citrus.

   

 • In de regio van Zuid-DalmatiŽ langs de Adriatische kust en op de eilanden, wordt de Plavac Mali, een inheemse druivensoort, beschouwd als de grootste van het land. Rode wijn geproduceerd uit de Plavac Mali druivensoort draagt vaak de naam van de plaats waar die wordt verbouwd, zoals Dingac of Postup op het schiereiland Peljeöac.

  De Plavac Mali geeft intense wijnen met fruitige sensaties van klein zwart fruit, vers of in confituur, aangevuld met meer kruidachtige en kruidige geuren.

   

 • Op het eiland Korcula en Hvar groeien ook de inheemse rassen zoals Poöip of Grk, witte druiven.

   

 • Op het eiland Krk is de élahtina de meest bekende witte wijn druif.

   

Kroatische wijnen hebben drie namen: "tafelwijn", "kwaliteitswijn" en "wijn van superieure kwaliteit", de laatste met inbegrip van de "appellations díorigine contrŰlťe".

 

 


Bestellingen
+32 485 25 71 90

FR   EN

 

 

 

 

 

info@crowines.be   ©2014 www.crowines.be